Caprylic Acid
- Skupina: Fajn
- Další názvy: kyselina kaprylová, N-octanoic acid, Oxtylic acid, Heptanecarboxylic acid
Kyselina kaprylová má podobu olejovité tekutiny s nelepivou texturou, která je bezbarvá a nemá žádné aroma. Tato stabilní mastná kyselina se získává z kravského či kozího mléka. Stejně tak ale může pocházet z rostlinných olejů, například kokosového. Nebyly u ní prokázány negativní účinky na lidské zdraví a není toxická pro životní prostředí. Má antimikrobiální, protiplísňové a protivirové účinky.
Kyselina kaprylová funguje, mimo jiné, jako vonná látka, a tak ji najdeme ve složení parfémů či mýdel. Dále působí jako emulgátor, tenzid a pomáhá rozpouštět nečistoty. Usnadňuje vstřebávání vitaminů a dalších účinných látek do pokožky, udržuje ji hydratovanou a zanechá ji příjemně hladkou na dotek. Bývá součástí pleťových krémů, make-up, konturovacích tužek, rtěnek, anti-age sér nebo produktů na opalování. Jako přísada do šamponů či kondicionérů zanechává vlasy lehké a jemné a usnadňuje jejich rozčesávání.