Casein Hydrolysate
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Kaseinový hydrolyzát
Casein Hydrolysate je mléčný derivát, který se získává tzv. enzymatickou hydrolýzou, což je proces využívající vodu k rozbití sloučeniny na menší části – peptidy. Kasein je protein, který je přirozenou součástí savčího mléka, včetně kravského a lidského. Využívá se v potravinářském průmyslu, jako součást výživy pro kojence a také pomáhá léčit alergii na bílkovinu kravského mléka. Celkově se jedná o bílkovinu, která je skvělým zdrojem aminokyselin používaných pro růst a rozvoj. Mimo jiné se využívá jako kypřící činidlo, stabilizátor, zahušťovadlo, ochucovadlo či zvýrazňovač chuti – celkově slouží ke zlepšení funkčních vlastností. Obecně se jedná o nízkorizikovou látku, která je považována za bezpečnou, nicméně některé výzkumy poukazují na nízkou reprodukční toxicitu a kožní alergie.