čekanková vláknina
- Skupina: Výborné
Čekanková vláknina je přírodní vláknina získávaná z kořene čekanky. Tato vláknina je bohatá na rozpustnou inulinovou vlákninu, která přináší řadu zdravotních přínosů a má mnoho využití v potravinářství a výživě. Získává se očištěním a nasekáním čekankových kořenů ze kterých je následně extrahována vláknina. Používá se jako nízkokalorická náhražka cukru a tuku v potravinách a nápojích. Má rovněž schopnost zahušťovat a stabilizovat produkty, proto se využívá jako přísada do potravin pro zlepšení textury a konzistence. Podporuje zdravé trávení, posiluje střevní mikroflóru a umožňuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Pravidelná konzumace čekankové vlákniny může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi, regulovat hladinu cukru a snižovat riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Tento druh vlákniny je považován za bezpečnou pro spotřebu v rámci doporučených denních dávek.