Čepelatka japonská (Laminaria Japonica)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Kombu, Kelp, Mořská kapusta
Laminaria japonica je hlubokomořská řasa z čeledi Laminariaceae, která se vyskytuje v čistých a chladnějších mořích. Může mít délku až 6 metrů a šířku 50 centimetrů. Tato řasa je nejvíce rozšířena podél severozápadního pobřeží Tichého oceánu a nejčastěji podél severní pobřežní linie Japonského moře. Původně pochází z Číny, kde je známá pod názvem mořská kapusta. Laminaria japonica je součástí tradiční japonské kuchyně. Jedná se o přírodní zdroj organicky vázaného jódu a přirozeně obsahuje vitaminy A, B, D, E, K a kyselinu listovou. Rovněž doplňuje stravu o další minerální látky, stopové prvky a vlákninu.
Produkty z této řasy se dále používají k průmyslovým účelům, ve zdravotnictví nebo jako krmivo pro hospodářská zvířata. V tradiční asijské medicíně je Laminaria japonica součástí skupiny bylin, které napomáhají zvyšovat kvalitu krve, obnovovat činnost mozku (např. po mozkové mrtvici), ošetřovat štítnou žlázu a očisťovat tělo od usazenin a těžkých kovů. Rovněž se udává, že má řasa schopnost redukovat tělesnou hmotnost (projímavý účinek a aktivní látky obsažené v řase), snižovat krevní tlak nebo působit jako prevence rakoviny trávicího traktu, díky aktivní látkám jako je např. fucoidan. Řasa má obdobnou buněčnou aktivitu jako lidská pokožka, proto je vhodná i pro použití do kosmetických přípravků a produktů péče o pleť.