Černucha setá

Černucha setá neboli černý kmín je rostlina, která se pro své příznivé účinky používala již ve starém Egyptě. Z jejích semen se lisuje olej žluté barvy a příjemně kořeněné chuti. Olej z černého kmínu je ceněnou potravinou/doplňkem stravy, a to pro vysoký obsah omega-6 mastných kyselin. Ty přispívají k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi. Dále v něm lze najít nezanedbatelné množství kyseliny listové, vitaminů skupiny B, také velké množství vitaminu E či stearinu. Z černuchy se získává také éterický olej, který má štiplavé kořeněné aroma. U citlivějších jedinců může tento esenciální olej způsobit podráždění. Jeho užití v době těhotenství a kojení je vhodné konzultovat s lékařem.

Černý kmín má protizánětlivé a antimikrobiální účinky, zjemňuje pleť a podporuje její hydrataci. Černuchový olej je vhodný při akné nebo lupénce a pro citlivou, alergickou či ekzematickou pokožku. Výborně ji regeneruje a zmírňuje alergické projevy jako svědění a zarudnutí. Také podporuje přirozenou mikroflóru pleti, čímž zvyšuje její odolnost vůči vnějším vlivům. Při problémech za zažíváním a bolestech břicha ho lze využít k jemné masáži, a to i u kojenců. Éterický olej z černého kmínu se využívá při potížích s trávením, při kožních potížích nebo respiračních onemocněních a přispívá k vyrovnání hladiny cukru v krvi.

Produkty, ve kterých Černucha setá najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: