Černý kardamom (Amomum villosum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Sha Ren, Amoni fructus
Černý kardamom je původem z Indie. Tato stálezelená rostlina dorůstá až čtyř metrů, má kopinaté listy a žluté květy v hroznech. Černý kardamom je silně aromatický a můžeme se s ním setkat především ve formulích tradiční čínské medicíny a také v ájurvédě. Známý je ale také jako koření, a to právě pro svou intenzivní vůni a chuť. Do jídel se přidává například v kombinaci se zázvorem, zejména do rýže nebo pod maso. Ve fytoterapii se využívá plod kardamomu, který má podobu tobolky dlouhé asi dva centimetry.
Černý kardamom působí příznivě na žaludek a jeho sliznici, podporuje správné trávení a zklidňuje pálení žáhy. Díky svým mírně diuretickým účinkům pomáhá z těla odvádět přebytečnou vodu a přispívá k pročištění ledvin. Kromě toho je vhodný při nachlazení a bolesti v krku, a to hlavně ke kloktání. Podporuje správnou činnost imunitního a nervového systému, podílí se na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a přidává se do některých směsí určených na kožní potíže.