Cetearyl alcohol

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: Cetylstearyl alkohol

Funkce: emulgátor, zahušťovadlo, stabilizátor, emolient

Cetearyl alcohol se řadí mezi tzv. mastné alkoholy. Konkrétně se jedná o směs mastných alkoholů, sestávající se převážně z cetyl (C16) a stearylalkoholu (C18). Cetearyl alcohol je bílá voskovitá látka, široce využívaná v kosmetických formulacích, zejména v tělových mlécích a krémech a vlasových produktech. Pokožku zjemňuje, vyhlazuje a na povrchu vytváří ochranný film, čímž uzamyká její přirozenou hydrataci.

Cetearylalkohol může být derivován z mastných kyselin z rostlinných olejů (např. kokosového/palmového), ale lze jej získat i syntetickou cestou. Nevyvolává alergické reakce, nedráždí a je tedy vhodný i na citlivou pokožku. 

Díky svému názvu je cetearylalkohol často zařazován mezi stejné alkoholy, jako je např. ethanol, který ve vyšších koncentracích vysušuje pokožku. Avšak mastné alkoholy jsou pravým opakem. Jsou to složky na olejové (tukové) bázi, které účinně změkčují a zjemňují pokožku.

Produkty, ve kterých Cetearyl alcohol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: