Cetyl Betaine

Cetyl Betaine je povrchově aktivní činidlo, které se vyrábí reakcí přírodně odvozeného alkyldimethylterciaraminu s monochloracetátem sodným. Pochází z přírodních mastných kyselin (vyrábí se z rostlinných olejů). Patří do skupiny alkyl betainů. Alkyl betainy jsou obojetné složky, fungující v kosmetice jako antistatické látky, kondicionéry na vlasy, činidla upravující pokožku a povrchově aktivní látky, které zvyšují viskozitu v kosmetických prostředcích. Cetyl betaine zlepšuje viskozitu bezsulfátových kosmetických výrobků, dobře čistí, podporuje pěnivost a stabilitu výrobku, působí antistaticky, změkčuje pokožku i vlasy. Používá se do produktů osobní hygieny i vlasové péče, přidává se do bublinkových koupelí, mýdel, šamponů, sprchových gelů a obličejových pěn. Cetyl Betaine je pokožkou dobře snášený a snadno biologicky odbouratelný. V ojedinělých případech způsobuje podráždění kůže a očí, a může snižovat funkce přirozené kožní bariéry. Nebyla u něho prokázána genotoxicita, toxicita pro reprodukční orgány ani pro další orgánové systémy.

Produkty, ve kterých Cetyl Betaine najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: