Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá neboli kelp je mořská řasa z čeledi chaluhovitých (Fucaceae). Má zelenavě hnědé nebo žlutozelené zbarvení. Její barva je ovlivněna přítomností žlutohnědých barviv překrývajících klasický zelený chlorofyl, zejména fukoxanthinu. Je tvořena rozvětvenými pásy. Předmětem sběru je stélka. Stélky hnědé řasy se sklízejí počátkem léta, obyčejně v tříletých cyklech. Chaluha bublinatá roste u pobřeží Severního a Baltského moře. Chaluha obsahuje algináty patřící k polysacharidům, které na sebe vážou vodu a mají výborný čisticí účinek. Dalšími látkami jsou minerály, vitaminy a stopové prvky, především jód a pak brom, vápník, draslík, sodík, železo, hořčík, měď, fosfor, chrom, mangan, zinek. V kelpu je též zastoupen křemík a selen, laminarin, fukoidin, polyfenoly, florotaniny, lipidy, steroly, barviva, betakaroten, skvalen a další látky. Chaluha se využívá ve formě odvaru nebo čaje, jako tinktura a výtažek. Neměla by se kombinovat s léky na štítnou žlázu. Rovněž není vhodné vyšší a dlouhodobé dávkování, protože by se následná zvýšená činnost štítné žlázy mohla projevit hubnutím, únavou, zvýšeným pocením, popř. častější řídkou stolicí. Chaluhu by neměly užívat těhotné a kojící ženy.

V dávných dobách byla chaluha bublinatá používána Římany na problémy s klouby. Dnes je využívána hlavně při poruchách štítné žlázy, zejména při její hypofunkci (snížení funkce) a jen v případě, že člověk nebere léky. Tato řasa ovlivňuje i další žlázy s vnitřní sekrecí. Doporučuje se v případě doplňkové léčby při problémech s metabolismem či jako projímadlo. V oblasti lidového léčitelství se chaluha přidává do čajových směsí na hubnutí. Působí proti revmatismu, ulevuje při zánětech kloubů, reguluje krevní tlak. Umožňuje snížení hladiny cholesterolu a lipidů v krvi. Užívání přípravků z chaluhy působí při dlouhodobé únavě, podporuje růst vlasů. Doplňky stravy z přírodního extraktu mají takové složení, aby obsahovaly běžnou denní dávku jódu bez jakýchkoliv umělých přísad. Chaluha při zevním použití zlepšuje stav pokožky. Poslední dobou se začíná kelp uplatňovat i v oblasti kosmetiky. Dá se sehnat ve formě gelu nebo masti, odvar se používá jako zjemňující pleťová voda nebo pro přípravu koupele. Chaluha činí pokožku měkkou, podporuje její elasticitu a napomáhá hydrataci.

Produkty, ve kterých Chaluha bublinatá najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: