Chitosan
- Skupina: Výborné
Chitosan je typ vlákniny pocházející z polysacharidu chitinu, což je látka, která se nachází v tvrdých vnějších pláštích korýšů. Nejčastějším zdrojem chitinu jsou krabi, raci, krevety a chobotnice. Samotný chitosan má bílou barvu a krystalické sypké složení. Chemicky je řazený mezi polysacharidy. Stejně jako jiné formy vlákniny je chitosan nestravitelný a pohybuje se přes trávicí systém, aniž by byl absorbován do těla. Chitosan je dostupný jako potravinový doplněk, který se používá pro snížení hladiny škodlivého cholesterolu v krvi a doplněk při dietním režimu, při Crohnově chorobě, chudokrevnosti, ledvinových onemocněních, při ztrátě chuti k jídlu a nespavosti, u zánětlivých reakcí dutiny ústní (může se přidávat do žvýkaček a zubních past). Díky jeho schopnostem snížit hladinu cukru v krvi je diskutován jako vhodný při léčbě diabetu, zabraňuje vzniku krevních sraženin. Zlepšuje celkovou odolnost organismu a přisuzuje se mu mírně antibakteriální charakter. Je aktivní proti plísním a kvasinkám. U chitosanu se nezmiňuje toxické působení na zdraví člověka, ale může narušit absorpci některých minerálů, esenciálních mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích. Proto je dobré v návaznosti na jeho užívání zvýšit frekvenci doplňování těchto vitaminů do těla. Chitosan je potenciálním alergenem pro osoby s nepříznivými reakcemi na mořské plody a neměl by jimi proto být užíván. Produkty s jeho obsahem nejsou vhodné pro vegany.