Cibule kuchyňská (Allium cepa)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: cibule, cesnak cibuľový, pažitka, šalotka, onion, allium, Allium salota, Cepa vulgaris, Kepa esculenta
Cibule kuchyňská je dvouletá rostlina z čeledi česnekovitých, Alliaceae. Má středně velké, trubkovité zelené listy, přímý stvol je dutý a vysoký 30-100 cm. Kvete od června do srpna bílými nebo růžovými květy. Plody jsou tobolky. Existuje více odrůd cibule, např. šalotka, zimní cibule a je v mnoha barevných provedeních - cibule žlutá, bílá či červená. Domovinou cibule je střední Asie, Pákistán, Írán a Afghánistán. Pěstovali ji Sumerové, Egypťané, ale též staří Řekové a Římané. Odtud se rozšířila do Evropy. Jejím dávným předkem je asi cibule zvaná Allium oschaninii, jež roste planě právě v oblasti střední Asie. Využívá se plod, případně i stonek. Cibule kuchyňská obsahuje vonné silice, karoteny, vitaminy B, C, minerály a stopové prvky, např. železo, fosfor, draslík, vápník, měď, mangan, síru, fluor, jód či zinek. Dalšími obsahovými látkami jsou bílkoviny, cukry, fytoncidy, např. allicin, kyselina panthotenová, listová a nikotinová. Sušením a teplem cibule přichází o cenné léčivé látky, proto je vhodnější ji konzumovat čerstvou. Využívá se šťáva z cibule, cibulový čaj nebo odvar. Vzácný je cibulový med. K nežádoucím účinkům cibule patří její dráždivý vliv na játra a slinivku břišní. Při nadužívání způsobuje bolesti hlavy a žaludku, má vliv na paměť a zrak. Není rovněž vhodná pro horkokrevné lidi.
Léčivé účinky cibule byly známy již ve starověké Číně a Indii. Cibule kuchyňská má antibakteriální, antibiotické a fungicidní vlastnosti. Působí močopudně, čehož je využíváno při ledvinových problémech. Cibule má dezinfekční účinky na zažívací ústrojí a dobře působí při nechutenství. V lidovém léčitelství se používá sirup z cibule a cukru, zejména při nachlazení, chřipkách a angínách. Též se kombinuje šťáva z čerstvé cibule s medem. Cibule napomáhá vykašlávání, ulevuje při zánětu nosohltanu a dutiny ústní, posiluje imunitu. Dále snižuje hladinu cukru v krvi, krevní tlak, eliminuje střevní parazity a působí proti křehkosti cévních stěn. Cibule je rovněž vysoce ceněna v tradiční medicíně, která ji využívala např. při moru. Nejčastěji se však cibule používá jako zelenina či koření v kuchyni při přípravě různých pokrmů. Cibule napomáhá hojení různých ran a jizev, působí v případě plísní na kůži a lze jí potírat místo po bodnutí hmyzem. Cibulová šťáva se dá vtírat do vlasové pokožky při zvýšeném padání vlasů. Extrakt z cibule se využívá ve formě matečné tinktury v homeopatii. Cibule svým aroma odpuzuje hmyz.