Cinnamal

Cinnamal je žlutá olejová tekutina se sladce teplou, kořeněnou vůní, rozpustná v olejích a ethanolu. Přirozeně se vyskytuje například ve skořicovém éterickém oleji (obsahuje až 90 % cinnamalu) nebo i v heřmánkovém éterickém oleji. Také ho lze najít v kůře stromu kafrovníku lékařského (Cinnamomum camphora) nebo kasie/skořice čínské (Cinnamomum cassia). Vyrábí se o všem i syntetický cinnamal, v přírodní certifikované kosmetice se ale používá pouze čistě přírodní. Koncentrovaný cinnamal může být dráždivý na pokožku, vyvolat silné alergické reakce a ve větším množství až toxický pro člověka, látka však není karcinogenní a nepředstavuje žádné dlouhodobé zdravotní riziko.

V kosmetice, parfemářství a potravinářství se používá jako parfemační látka, která dodává produktům kořeněnou, teplou vůni, připomínající aroma skořice. Používá se také pro “znehodnocení” ethyl alkoholu, aby se stal nepoživatelným. Cinnamal má antimikrobiální a antibakteriální účinky. Využívá se i v zemědělství jako účinný pesticid k hubení hub a plísní tím, že se aplikuje do kořenové soustavy rostlin. Je to také efektivní insekticid. Cinnamaldehyd je znám jako korozní inhibitor pro ocel a jiné slitiny železa v korozivních kapalinách. Může být použit v kombinaci s dispergačními činidly, rozpouštědly a dalšími povrchově aktivními látkami. Lidské tělo vylučuje cinnamaldehyd močí jako kyselinu skořicovou (oxidovaná forma cinnamaldehydu).

Produkty, ve kterých Cinnamal najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: