Citrusové bioflavonoidy
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Citrus bioflavonoids
Citrusové bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které lze v nejvyšší koncentraci nalézt v citrusech (pomeranče, citrony, mandarinky, grapefruity a další) v bílé dužině pod povrchovou slupkou. Z citrusových plodů se získávají extrakcí. Jedná se o silné antioxidanty, které v těle vychytávají volné radikály a tím snižují oxidační stres – to pomáhá snižovat zánětlivost v těle, bolest a posilovat imunitu. Bioflavonoidy nejsou pro život esenciální, ale jejich pravidelným doplňováním mohou přispět k lepšímu zdraví. Dále mohou sloužit k posílení účinku vitaminu C, napomáhat při léčbě alergií, artritidy a jiných zánětlivých stavů. Rovněž jsou užitečné při léčbě nemocí cévního a lymfatického systému. Nejčastěji se užívají ve formě doplňků stravy. Mezi nejvýznamnější zástupce patří např. kvercetin, hesperidin, naringin, didymin, rutin a spoustu dalších.
V kosmetických produktech rovněž zastupují funkci antioxidantů. To vede ke zmírnění projevů stárnutí a k rozzáření a rozjasnění pleti. Dále mohou pokožku chránit před vnějšími vlivy jako je UV záření či kouř. Bioflavonoidy mají schopnost udržet rovnováhu bakterií, které jsou pro pleť prospěšné a zároveň dokáže bojovat proti škodlivým mikrobům. Věří se, že je bezpečné používat citrusové bioflavonoidy na kůži a perorálně.