Cizrna beraní (Cicer arietinum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: cicer, římský hrách, cirna, cyzrna, cizrna obecná, chickpeas
Cizrna beraní je jednoletá rostlina z čeledi bobovitých, Fabaceae, dosahující výšky 0,2-1 m. Má vzpřímenou lodyhu keříčkovitého typu, lichozpeřené, podélně vejčité listy s pilovitým okrajem. Žlaznaté chloupky jsou na celé rostlině. Kořeny cizrny jsou kůlovité a bohatě větvené. Květy, objevující se od května do července, mají bílou, růžovou nebo modro-fialovou barvu. Plody jsou měchýřkovité lusky s 1-2 semeny. Cizrna patrně pochází z východní, střední či Přední Asie, Indie, popř. z Etiopie. Cicer je teplomilná rostlina, která se pěstuje v Indii, Malé Asii, Mexiku, Francii, Španělsku, Itálii, Řecku, na jižním Slovensku a Moravě. Co se týče plochy pěstování, je cizrna na 3. místě za sójou a fazolem. Cizrna obsahuje bílkoviny, sacharidy, škrob, tuky, vlákninu a organické kyseliny, např. šťavelovou, jablečnou či citronovou, vitamin A, C, E, kyselinu pangamovou - vitamin B15, vápník, mangan, železo, sodík a draslík. K dalším významným obsahovým látkám patří esenciální mastné kyseliny, hlavně linolová a linolenová, aminokyseliny, arginin, leucin, tyrosin, tryptophan, lysin, valin aj. Cizrna se pěstuje především jako zelenina, luštěnina či pícnina. Konzumují se celé lusky, semena i mladé výhonky. Doporučení: Semena cizrny je třeba před vařením předem namáčet 6-12 hodin kvůli lepší stravitelnosti.
Římský hrách se využívá zejména v potravinářství a jako krmivo v zemědělství. Konzumují se celá zrna, jež mají jemně oříškovou chuť. Různými způsoby úpravy se z cizrny připravuje například mouka, ale též se fermentují, praží nebo smaží její semena. Dříve byla semena používána i jako kávovina. Dá se použít do celé řady pokrmů, polévek, kaší, pomazánek (hummus), salátů, pečiva nebo jako jíška. Z mladých rostlinek cizrny se připravují saláty. Z nutričního pohledu je cizrna jednou z nejkvalitnějších luskovin vhodných pro výživu člověka. Je často konzumována vegetariány a vegany, ale i bezlepkáři. Doporučuje se i dětem a těhotným ženám. Cizrna díky svým obsaženým látkám působí jako účinný antioxidant, který zpomaluje stárnutí a působí jako prevence před rakovinou. Vláknina obsažená v cizrně napomáhá lepšímu trávení a zajišťuje zdravou funkci střev. Bílkoviny napomáhají při stavbě buněk. Cizrna dodává energii, podporuje nervovou soustavu, pomáhá eliminovat stres nebo deprese. Je také vhodná pro jedince s anémií. Cicer rovněž zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve.