Cocamidopropyl betaine

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: CAPB

Funkce: surfaktant, zvyšuje viskozitu, pěnivost

Cocamidopropyl betaine (CAPB) je povrchově aktivní látka, která je velmi běžná v kosmetických přípravcích. Povrchově aktivní látky (surfaktanty) obecně mají čisticí funkci. Najdeme je v koupelnových výrobcích, přípravcích na čištění pleti a v přípravcích pro péči o vlasy, jako jsou šampony či kondicionéry. CAPB se také používá v čisticích prostředcích pro domácnost, včetně pracích prostředků, tekutých prostředků na ruční mytí nádobí a čističů povrchů.

CAPB se řadí mezi slabší surfaktanty téměř vždy se využívá jako sekundární povrchově aktivní látka a zesilovač pěnivosti. Pokud je použit v kosmetické formulaci samostatně, jeho čisticí funkce je velmi malá.
 
Cocamidopropyl betaine může být jak přírodním derivátem, tak zcela syntetický, přičemž každá forma je považována za bezpečnou pro použití v kosmetických přípravcích. CAPB je častou složkou přírodní a BIO kosmetiky.
 
Během výroby CAPB vznikají dva vedlejší produkty: 3,3-dimethylaminopropylamin (DMAPA) a amidopropyldimethylamin (amidoamin). DMAPA a amidoamin jsou známé kožní alergeny (senzibilizátory). Proto výrobci udržují hladinu DMAPA a amidoaminu v látkách, jako je CAPB, na co nejnižší úrovni pomocí kontrol výroby a nepřetržitého sledování kvality.
 

Produkty, ve kterých Cocamidopropyl betaine najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: