Coffee fragrance oil
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Éterický olej káva, Kávový éterický olej
Kávový esenciální olej se získává z kávových zrn kávovníků. Nejrozšířenějším druhem je kávovník arabský (Coffea arabica), stálezelený keř z čeledi mořenovitých (Rubiaceae), který dorůstá do výšky 5-8 m. Pochází ze severovýchodní Afriky. Jde původně o divoce rostoucí keř, který se začal kultivovat v Etiopii. Plodem je bobule (velikosti naší třešně), která je zpočátku zelená, postupně žloutne, pak zčervená, až se nakonec zbarví do fialové barvy. Bobule obsahuje 2-3 kávová zrna (semena), pro která se kávovník pěstuje. K účinným obsahovým látkám zrn patří kyselina kávová a chlorigenová (=antioxidant) a kofein (alkaloid přirozeně stimulující centrální nervovou soustavu a srdeční činnost), minerály (draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo). Čerstvá kávová zrna jsou zelené barvy, bez vůně a chuti. Teprve pražením získají zelená kávová zrna svou typickou vůni a chuť. Pražení probíhá ve speciálních strojích pomocí horkého vzduchu a za stálého promíchávání zrn.
Esenciální olej se může vyrábět různými metodami: lisováním z pražených nebo nepražených kávových zrn nebo parní destilací či extrakcí oxidem uhličitým (CO2). Éterický olej je tmavé barvy a pronikavé vůně. V aromaterapii pomáhá od úzkostných stavů a deprese. Působí protizánětlivě a antioxidačně. Pomáhá při dýchacích potížích, rýmě, kašli, chřipce, alergiích, při zánětlivých žaludečních stavech, nechutenství a upravuje metabolismus (optimalizuje trávení, eliminuje nevolnost). Ulevuje od bolesti svalů a kloubů. Obsahuje antioxidanty, antikarcinogeny a antimutageny. Pomáhá předcházet rakovině. V kosmetice se používá jako účinná anti-age látka. Předchází vzniku vrásek, stařeckých skvrn a zlepšuje pružnost pokožky. Je účinný také proti celulitidě. Díky svému bohatému aroma se používá jako základ parfémů a při výrobě mýdel. Na pokožku by se ovšem neměl používat v neředěném stavu z důvodu podráždění.