Coscinium fenestratum

Coscinium je vzácný až ohrožený keř, který roste hlavně na Srí Lance a v některých částech Indie. Můžeme se s ní ale setkat i v dalších asijských zemích, jako je Kambodža, Vietnam nebo Malajsie. Coscinium roste na území tropických deštných lesů, a to nejčastěji v nadmořských výškách od 500 do 750 metrů. Potřebuje půdu bohatou na humus a dostatek vlhkosti. Coscinium má velké liány, v nichž se nachází žluté dřevo, jež produkuje šťávu. Dřevu této rostliny se říká kalumbské a mimo jiného slouží i jako barvivo.

V ájurvédě i tradiční medicíně dalších asijských států se používají všechny části coscinia, od kořenů až po plody. Nejčastěji se však využívá kořen, z nějž se vyrábí prášek nebo připravuje odvar. Kalumbské dřevo má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Ájurvéda ho používá při léčbě vředů a dalších žaludečních potíží. Kromě toho coscinium pomáhá léčit diabetes, zmírňuje horečky a působí jako tonikum. Asijské národy ho používají také k ošetření ran po kousnutí hadem, k vyhnání červů z těla apod. Lze jej aplikovat také na pokožku trpící na opary a další potíže.

Produkty, ve kterých Coscinium fenestratum najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: