Cukr

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: sugar, třtinový cukr, řepný cukr, palmový cukr, kokosový cukr, hnědý cukr, bílý cukr, javorový sirup, melasa, sacharóza

Cukr je přírodní sladidlo. Vyrábí se jako potravinářská surovina z cukrodárných rostlin v cukrovarech. Získává se pomocí vaření cukrové šťávy, která se nejčastěji vyrábí lisováním cukrových plodin. V kosmetice se cukr používá jako hlavní složka přírodních peelingů. Krystalky cukru mají na pleť exfoliační účinek. Odstraňují odumřelé buňky a pokožku prokrvují. Cukrové peelingy jsou vhodné jak pro suchou, tak i mastnou pleť. Suchá pleť je tenčí, a proto je vhodné používat jemnější cukr. Cukr má také dezinfekční účinky a napomáhá k rychlejší regeneraci poraněné kůže. Používá se i do epilačních past, které jsou šetrné k pokožce. Cukr najdeme v mýdlech, šamponech, ale třeba také ve vykuřovacích směsích. Má konzervační účinky, takže prodlužuje trvanlivost kosmetiky.

Nejobvyklejší plodinou pro výrobu cukru je cukrová řepa (Beta vulgaris var. altissima), ze které se vyrábí řepný cukr (rafinovaný bílý nebo surový nahnědlý, který se vzhledem podobá zdravějšímu cukru třtinovému, avšak neobsahuje takové množství vitaminů a minerálů). S bílým rafinovaným cukrem jsou však spojena zdravotní rizika jako nadváha, cukrovka, střevní plísně, paraziti, kvasinkové infekce, deprese aj. I proto je vhodné hledat zdravější formy slazení.

Druhou nejrozšířenější plodinou pro výrobu cukru je cukrová třtina (Saccharum officinarum, má rozhodující podíl na světové produkci cukru), ze které se vyrábí třtinový cukr. Oproti cukru řepnému má tmavší barvu, jinou chuť, díky dovozu z Karibiku vyšší pořizovací cenu a příznivější účinky na zdraví.

V průběhu výroby cukru vzniká jako vedlejší produkt melasa (třtinový extrakt), která má podobu tmavěhnědého sirupu. Oproti cukru má sice poněkud zvláštní chuť, ale je bohatá na minerály (železo, vápník, zinek, fosfor, hořčík, draslík aj.), obsahuje vitaminy skupiny B a nenasycené mastné kyseliny (olejovou, linolovou, linoleovou), tudíž příznivě působí na organismus. Má nižší glykemický index než cukr a je vhodná i pro diabetiky. Využívá se ve výrobě lihovin a jako potravinový doplněk. Díky obsahu zinku má také příznivý vliv na pokožku a v tomto směru ji lze používat vnitřně nebo z ní vyrábět pleťové masky. Pomáhá také při léčbě popálenin a zmírňuje projevy atopického ekzému.

Kokosový cukr se vyrábí z kokosového květového nektaru (hlavně v Indonésii, na ostrově Bali). Ten se přihřívá, přičemž se odstraňuje vlhkost a vzniká karamel, který se následně rozdrtí do jemných krystalků. Kokosový cukr se podobá cukru třtinovému, ale má jinou, jemně karamelovou chuť. Kokosový cukr představuje zdravou alternativu cukru nebo sladkých sirupů. Obsahuje mnoho vitamínů (hlavně skupiny B) a minerálů (hořčík, draslík, zinek a železo) a má nízký glykemický index. Není rafinovaný.

Palmový cukr vzniká z mízy palmy olejné (Elaeis guinensis). Květní stoly se nařezávají a dlouhodobě se z nich odebírá sladká míza. Odpařením vody a krystalizací se získává surový cukr, který obsahuje minerály, vitaminy - zejména vitamin B12 a aminokyseliny. Nerafinuje se. Má medovou příchuť a nízký glykemický obsah. Je vhodný pro diabetiky.

Javorový sirup je přírodní sladidlo, které se nejčastěji získává z mízy javoru cukrového (Acer saccharum). Javor se na jaře navrtává a zachycuje se jeho vytékající šťáva, která se zahříváním zahušťuje do podoby sirupu. Výroba probíhá hlavně v Severní Americe. Sirup obsahuje vodu a sacharózu, další druhy cukru (fruktózu a glukózu), kyselinu jablečnou (díky které je sirup mírně kyselý), minerály (vápník, draslík, mangan, zinek), aminokyseliny aj. Má výraznou ořechovo-medovou chuť. Kvalita sirupu se odvíjí od hustoty (propustnosti), chuti a barvy (škála se pohybuje od zlaté až po velmi tmavou, přičemž čím je sirup řidší a světlejší, tím je i kvalitnější). Vyznačuje se nízkým glykemickým obsahem. Je vhodný při detoxikaci organismu.

Produkty, ve kterých Cukr najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: