Cypřiš stálezelený (Cupressus sempervirens)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Cypřiš pravý, Cypřiš italský, Cypřiš vždyzelený, Cypřišové oříšky

Cypřiš stálezelený je jehličnan z čeledi cypřišovitých (Cupressaceae), jehož jehličí se používá k léčivým a kosmetickým účelům. Éterický olej z cypřiše se získává parovodní destilací z větviček a jehličí stromu. Jeho vůně je balzámová, dřevitá, kouřová, lehce citrusová. Nesmí se užívat vnitřně, také během těhotenství, při epilepsii, hypertenzi a vysoké srážlivosti krve. V kosmetice jej najdeme převážně v přípravcích pro péči o dutinu ústní, protože zastavuje krvácení a má dezinfekční účinek. Používá se do deodorantů (snižuje pocení), parfémů a produktů osobní péče, jako jsou různé krémy a tonika anti-agingového charakteru či pro eliminaci kožního mazu a infekčních ložisek pokožky. Éterický olej z cypřiše je také antiseptický.

Cypřiš udržuje zdraví vlasů, zabraňuje jejich padání a nadměrnému maštění, proto se velmi často přidává do šamponů a kondicionérů. Je nejúčinnější dřevinou proti celulitidě. Zlepšuje průtok krve tkáněmi. Cypřiš se míchá hlavně do mastí proti hemoroidům a křečovým žilám a do prostředků proti bolesti svalů a kloubů. Používá se při zánětech a onemocněních respiračního systému. Zceluje a urychluje hojení. Působí blahodárně na močové ústrojí, zmenšuje tělesné otoky. Pomáhá proti mykózám. Srovnává nízký krevní tlak. Má čisticí účinky na játra a zlepšuje produkci hormonů. Posiluje nervový systém, tlumí přílišné výkyvy nálad a emocí, zmírňuje podrážděnost.

Produkty, ve kterých Cypřiš stálezelený (Cupressus sempervirens) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: