DEA (Diethanolamine)

  • Skupina: Nebezpečné látky
  • Další názvy: diethamin; Ethanamin, N-ethyl; Ethylethanamin; DEA Diethamine; Ethanamine, N-ethyl; Ethylethanamine

Ethanolaminy obecně jsou čiré, bezbarvé, viskózní kapaliny se zápachy podobnými amoniaku. Vyrábí se buď čistě synteticky anebo z kokosového či palmového oleje (Cocoamide DEA, Laurylamide DEA). Používají se ve farmacii, zemědělství, lakýrnictví, jako inhibitor koroze, čistič, v gumárenství a fotografii. Snižuje povrchové napětí látek, funguje jako emulgátor, reguluje pH. V kosmetice jej můžete najít v šamponech, sprchových gelech, pěnách do koupele, dekorativní kosmetice, mýdlech, opalovacích krémech, prostředcích na holení a čističích.

DEA je nerozpustný ve vodě. Rozpouští se pouze v ethanolu, acetonu, chloroformu, benzenu a dimethyl sulfoxidu. Je to bezbarvá až žlutá kapalina chemického původu, vzniká reakcí ammoniaku a ethyl alkoholu při vysoké teplotě a tlaku. Diethanolamine je silná hořlavina a jeho nejvyšší povolená koncentrace je 5 % ve finálním produktu. Je to karcinogen, může způsobit popáleniny, alergické reakce, narušuje játra, ledviny a nervový systém, má nepříznivý vliv na nenarozený plod. Je orálně toxický, dráždí oči a dýchací systém, problematické působení na štítnou žlázu. Ovlivňuje mozkové funkce, může způsobit třes, narušuje DNA. Má nepříznivý vliv na životní prostředí a je toxický pro vodní systémy. EU klasifikuje složku DEA jako škodlivou pro lidské zdraví, přidávání čistého DEA do kosmetických produktů je v ní zakázané, používání jejich derivátů je procentuálně povolené, pokud je jejich obsah v konečném obsahu produktu do 0,5 %.

 

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: