Decanal

Decanal je mastný aldehyd, je to bezbarvá až jemně žlutá tekutina nasládlé vůně, připomínající směs citrusů a růží. Je téměř nerozpustný ve vodě, ale je rozpustný v alkoholu. Přirozeně se vyskytuje v citrusech a v některých druzích éterických olejů (koriandr, citronella, levandule, petitgrain). Může být živočišného původu, jedná se totiž o feromon larev Obaleče jablečného (Cydia pomonella). Synteticky se připravuje oxidací alkoholu n-dekanol. Decanal se používá jako koncentrovaná aromatická přísada v potravinářství, kosmetice a parfemářství. Má strukturu, podobnou povrchově aktivním látkám. Přidává se do parfémů založených na květinových tónech, i do produktů osobní péče. Doporučené procentuální použití je 1,0 % v konečném produktu.

Co se týče bezpečnostních rizik pro lidské zdraví, je u Decanalu uváděná možná kožní a oční dráždivost. Může být problematický pro dýchací systém a vyvolat alergickou reakci, zasahuje do metabolického procesu. Vyznačuje se nízkým toxikologickým rizikem pro vodní organismy.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: