Dextran

Dextrany jsou skupinou polysacharidů, které jsou složeny z mnoha molekul glukózy. Dextran je přirozeně syntetizován různými druhy bakterií (například Leuconostoc mesenteroides) jako produkt mléčného kvašení. Syntetický dextran je získáván procesem fermentace sacharózy. Je biokompatibilní, biologicky odbouratelný, netoxický a má antitrombotické a protizánětlivé vlastnosti. Mimo hojné využití v kosmetice se také používá jako potravinářská přísada.

Dextran má vlastnost zadržování vlhkosti na pokožce, takže slouží jako složka pro udržení hydratace. Často se kombinuje s peptidy ve formě prášku pro zlepšení stability a kompatibility kosmetických produktů. Mimo jiné má zklidňující vlastnosti, které jsou účinné pro zmírnění suché a problematické pokožky. Může být také použit k vytvoření hydrogelové struktury kosmetických produktů (struktury, které se nerozpouštějí ve vodě a často jsou využívány v lékařských zařízeních k hojení ran). Dextran je považován za bezpečný při správném použití v kosmetice i potravinářství.

Produkty, ve kterých Dextran najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: