Dextrin palmitate

Dextriny jsou polysacharidy, které se získávají ze škrobů. Průmyslově se vyrábějí především hydrolýzou bramborového škrobu. Dextriny jsou rozpustné ve vodě. Mají bílou až slabě nažloutlou barvu. Dextrin palmitát je ester dextrinu kyseliny palmitové. Jedná se tedy o derivát přírodních látek. Je to povrchně aktivní látka. Nachází uplatnění v potravinářském průmyslu (zahušťovadlo), ve farmaceutickém průmyslu (pojivo) i v průmyslu kosmetickém. V kosmetice se používá jako emulgační činidlo (látka, která zmenšuje povrchové napětí a umožňuje mísení dvou a více nemísitelných látek např. vody a oleje) a plastifikátor (změkčovač). Stabilizuje produkty obsahující olej. Najdeme jej v produktech osobní, pleťové i dekorativní péče (např. make-upy a korektory).

Produkty, ve kterých Dextrin palmitate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: