Dřín lékařský (Cornus officinalis)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: dřín jarní, svída dřín, svída, dřín, shan zhu yu, shanyúróu, kizil, cornelian cherry
Dřín lékařský je opadavý keř nebo strom z čeledi dřínovitých (Cornaceae), jenž se velmi podobá dřínu obecnému. Dorůstá výšky 4-10 m, jeho kůra má šedohnědý šupinovitý povrch, listy jsou dlouhé až 12 cm. Ze spodní strany listů vyrůstají chomáčky žlutavých chloupků. Dřín kvete od března do dubna drobnými žlutými kvítky. Plodem jsou cca 2 cm dlouhé červené peckovice - dřínky, které dozrávají v srpnu a září. Dřín lékařský roste na okraji svahů a v lesích, je teplomilný a zároveň má vysokou odolnost vůči mrazu. Jeho domovinou jsou hornaté oblasti Číny, Krym a Dálný východ. Roste též v Japonsku a Koreji. Pěstuje se hlavně v Číně, kde se pro zdravotní účely údajně používá již 2000 let. U nás je pěstován jen vzácně. Z dřínu jsou používány zejména plody, a sice ve formě odvaru, pasty nebo prášku. Plody dřínu obsahují organické kyseliny, např. jablečnou, gallovou či vinnou, iridoidy - loganin a verbenalin, tanin, pryskyřici, minerály - draslík, fosfor, železo, vápník, pektin, vitaminy - hlavně C, hořčiny aj. látky. Dřín nelze konzumovat jako základní potravinu, ale pouze jako potravní doplněk. Neměl by se užívat při vysokých horečkách, silných průjmech a při obtížném a bolestivém močení.
Dřín lékařský pomáhá při nízkém tlaku, nádorech, cukrovce či při jaterních potížích. Omezuje pocení, eliminuje problémy spojené se silným a těžkým menstruačním krvácením. Dokáže též ničit bakterie, viry a plísně, pomáhá při ochablosti v kolenou a bedrech. U dřínu byl prokázán antioxidační efekt. Z dřínu lékařského se vyrábějí léčiva vhodná při hučení v uších, závratích, pomočování či v případě předčasné ejakulace. Tradiční čínská medicína využívá plodů dřínu lékařského především k harmonizaci metabolismu cukrů a tuků, taktéž chrání buňky produkující inzulin. V Číně se dřín používá jako obecně posilující a povzbuzující tonikum. Z této rostliny se připravuje víno, kompot a džem. Čínští lékaři tvrdí, že pojídání plodů dřínu přispívá k udržení dobrého zdraví a dlouhověkosti. Čaj z dřínu slouží k uklidnění trávicího traktu po přejedení. Některé zdroje uvádějí, že dřín lékařský dokonce působí proti zlatému stafylokoku, častého původce střevních a kožních infekcí, popř. onemocnění dýchacích cest.