Dřišťál obecný (Berberis vulgaris)

Dřišťál obecný je listnatý, trnitý, rozvětvený, opadavý, 1 až 3 metry vysoký keř, který patří do čeledi Berberidaceae. Kvete žlutými květy v dubnu až květnu. Jeho plody jsou červené, mají kyselou chuť, jsou bohaté na vitamin C, pektin a organické kyseliny. Listy dřišťálu obsahují kyselinu šťavelovou, vitaminy i minerály. Dřišťál je oblíbený jako homeopatický lék. Používá se i v tradiční čínské medicíně a ájurvédě při léčbě chronické dyspepsie, průjmu, jako stimulant trávicího systému. Je prospěšný při jaterních potížích, problematické menstruaci, edémech a poruchách krevního oběhu. Zlepšuje funkce imunitního systému a eliminuje infekce. Jako potravinový doplněk je velmi prospěšný při detoxikaci organismu.

V přírodní kosmetice se dřišťál používá hlavně v prostředcích pro problematickou pleť. Obzvlášť k léčbě lupénky a ekzémů. Díky obsahu vitaminu C napomáhá zlepšovat zdravý vzhled pleti, působí jako silný antioxidant a detoxikuje pokožku. Je velmi vhodný pro mastnou pleť se sklony k ucpávání pórů, odstraňuje nečistoty, zklidňuje podráždění a zčervenání, srovnává nedokonalosti. Tyto alkaloidy také obsahují protirakovinné látky. Dobře zajizvuje, brání rozvoji infekčních ložisek, jeho složky berberin a berbamin jsou silně baktericidní. Dřišťál nevykazuje sklony k alergickým reakcím, je povolený v certifikované přírodní kosmetice.

Produkty, ve kterých Dřišťál obecný (Berberis vulgaris) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: