droždí
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Yeast
Droždí je jedno z nejstarších známých kvasinkových mikroorganismů, které má široké využití zejména v potravinářském průmyslu. Jedná se o kvasinku Saccharomyces cerevisiae, která má schopnost přeměňovat přirozené cukry a mouku na alkohol a oxid uhličitý, čehož se využívá při kynutí těsta anebo výrobě alkoholu. Vyrábí se několika stupňovou fermentací za pomoci melasy, která se po dostatečném namnožení kvasinek odstraní a vzniklé droždí se buď sušší anebo balí v menších kusech, které jsou poté skladovány v chladu. Droždí je zdrojem celé řady živin a vitaminů, zejména vitaminů ze skupiny B, které se podílí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě. Existuje hned několik druhů droždí – pekařské, které má schopnost způsobit kynutí těst, pivovarské kvasinky a lahůdkové droždí, které se zpravidla používá k dochucení pokrmů.
Droždí může být velmi užitečné i v kosmetickém průmyslu. Tento kvasnicový extrakt je velmi dobře snášen pokožkou. Působí hydratačně, protizánětlivě a zároveň posiluje imunitní systém pokožky, vlivem působení beta-glukanů, které mohou rovněž redukovat spouštěče alergií. Obsahuje rovněž také glykolipidy, které mohou působit na posilování kožní bariéry. Může podporovat celkovou regeneraci buněk, zvyšovat produkci kolagenu a zlepšovat elasticitu pokožky. Přidává se hojně do produktů péče o pleť, jako jsou krémy anebo masky. Droždí se ovšem může používat i jako domácí maska na obličej. Jedná se o bezpečnou kosmetickou složku, která by neměla způsobovat alergické reakce.