Dub letní (Quercus robur)

Dub letní je listnatý strom z čeledi bukovitých (Fagaceae). Přirozeně se vyskytuje v Evropě a Malé Asii na Kavkaze, také v některých lokalitách severní Afriky. Roste od nížin do podhůří, kde roste jako solitér nebo může vytvářet doubravy. Plodem je žalud. Jako rostlinná droga se používá kůra (Quercus cortex), která obsahuje vysoký podíl tříslovin (katechinové třísloviny), kyseliny galové a elagové, hořčin, flavonoidů a pryskyřice. Dubová kůra má stahující a protizánětlivé účinky. Používá se při průjmech, zánětech kůže, zánětech sliznic dutiny ústní a hltanu. Zevně se používá ve formě koupele, oplachu nebo obkladu (nejčastěji jako sedací koupel při hemoroidech).

Dubovou kůru můžeme také najít jako součást některých směsí s léčivými rostlinami, používaných často jako kloktadla. Používá se i v kosmetice, zejména té přírodní, jako součást různých přípravků (tonika, krémy, gely). Výtažky z dubové kůry (Quercus Robur Bark Extract) osvěžují pokožku a napomáhají jejímu zdravému vzhledu, působí lehce protizánětlivě a stahují rozšířené póry. Při poškození kůže na velké ploše by se dubová kůra neměla používat. Nesmí se přidávat do koupelí mokvajících zánětů kůže a poškozené kůže. Vnitřně se nedoporučuje užívat ji při nedostatečné funkci srdce a zvýšeném krevním tlaku. Díky vysokému obsahu tříslovin může způsobit zácpu.

Produkty, ve kterých Dub letní (Quercus robur) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: