Ethylhexyl methoxycinnamate

Ethylhexyl methoxycinnamate je bezbarvá, ve vodě nerozpustná tekutina. Vyrábí se synteticky kombinací kyseliny methoxycinnamové a 2-ethylhexanolu, které nejsou samy o sobě škodlivé. Ethylhexyl methoxycinnamate je jedním z UV filtrů, jež jsou používané v v přípravcích proti slunečnímu záření, ale také v lacích na vlasy a nehty, šamponech, parfémech, balzámech na rty, rtěnkách, barvách na vlasy a dalších kosmetických prostředcích. U jiných výrobků než jsou opalovací krémy, se používá jako UV filtr k ochraně produktů před znehodnocením při vystavení slunci. Poskytuje ochranu před UVB zářením, proti UVA není účinný. Bylo prokázáno, že Ethylhexyl methoxycinnamate je paradoxně při vystavení slunečnímu záření nestabilní, dochází k izomeraci a právě v tu chvíli se stává nebezpečným. Tato změněná forma vykazuje genotoxický efekt, což znamená, že může poškozovat lidskou DNA. Funguje jako endokrinní disruptor, napodobuje estrogen, má nepříznivý vliv na funkci štítné žlázy, poškozuje kvalitu mužských spermií a narušuje nereprodukční orgánové systémy.

Zdravotní riziko Ethylhexyl methoxycinnamte se zvyšuje v návaznosti na další chemikálie přítomné v produktu, např. parabeny. Může poškozovat pokožku a dráždit dýchací systém. Povolená maximální koncentrace v konečném produktu je 10 %. Od května 2018 je zakázaný na Havaji. 

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: