Eucalyptus radiata

Eucalyptus radiata patří do rodiny myrtovitých, Myrtaceae, která obsahuje až 700 známých druhů eukalyptů. Jeho domovem je převážně Austrálie. Roste až do výšky 30 m. Jeho kůra je šedohnědá a drsná. Zralé listy jsou úzké a oválné, světle až středně zelené barvy. Po promnutí v ruce vydávají vůni podobnou mátě peprné. Eucalyptus radiata kvete bílými květy od února do června. Díky silným léčivým účinkům je používaný ve farmacii, alternativní medicíně i kosmetice. Je účinným prostředkem k léčení respiračních onemocnění, hlavně v zimním období. Usnadňuje vykašlávání převážně při vlhkém kašli, čistí dýchací cesty, odhleňuje a zlepšuje celkovou imunitu organismu. Eukalyptus radiata obsahuje 1,8 cineol, jež aktivuje exokrinní žlázy sliznic dýchacích cest. Pomáhá proti plicní kandidóze a dalším infekcím, např. močového měchýře. Jinak jsou jeho účinky obecně velmi podobné Eukalyptu globulu. V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě dysmenorey, poruch trávení, nadváhy, bolestí hlavy, zimnice a kinetózy.

V kosmetice se Eucalyptus radiata využívá hlavně v pleťové péči. Zlepšuje hojení poničené a aknózní pleti, stimuluje funkce krevního oběhu, mírní projevy plísní a dalších infekcí kůže. Srovnává kožní nedostatky a pomáhá odstraňovat nečistoty z pleti. Přidává se do mýdel, sprchových gelů, intimních gelů a dalších produktů osobní hygieny či vlasové péče. Funguje jako mírný konzervant. Z eukalyptu radiata se získává parovodní destilací listů a větviček éterický olej. Obsahuje 1,8 cineol, a-terpinol, limonen, alfa-pinen, alfa thujen, terpenylacetát. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy a děti do 12. let věku.

Produkty, ve kterých Eucalyptus radiata najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: