Eucalyptus staigeriana

Eucalyptus staigeriana je další z rozvětvené rodiny eukalyptů. Patří do čeledi Myrtaceae. Pochází z Austrálie, ale roste také v Brazílii nebo Guatemale. Dorůstá do výšky 18 metrů, má hrubou kůru, kvete bílými květy, jeho listy jsou šedo-zelené a díky přítomnosti limonenu vydávají typickou citronovou vůni. Eucalyptus staigeriana je jemnější než asi nejvíce používaný Eucalyptus globulus. Éterický olej se získává parovodní destilací z větviček a listů rostliny. Obsahuje neral a geraniol, terpinolen, limonen, nerol, geranial. Není vhodný pro těhotné ženy, kojící ženy a děti do šesti let věku, nesmí se užívat vnitřně, musí se ředit do nosného oleje. Má hezkou, citronu podobnou vůni, která působí uklidňujícím dojmem a pomáhá odstraňovat známky stresové zátěže a únavy, jako je nespavost nebo nervové úzkosti. Usnadňuje vykašlávání a zlepšuje průchodnost dýchacích cest. Zmírňuje bolesti kloubů a svalů, působí proti zánětům. Používá se do masážních směsí. Působí antibakteriálně.

V kosmetickém průmyslu se Eucalyptus staigeriana používá do výrobků péče o problematickou pleť, protože se osvědčil v boji proti akné a dalším kožním chorobám. Zabraňuje vzniku nebo dalšímu rozvoji infekčních ložisek, napomáhá hojení poraněné kůže. Prokrvuje a zlepšuje obnovu kožních buněk. Najdeme ho také v produktech osobní hygieny a vlasové péče, v mýdlech, sprchových gelech, šamponech proti lupům, ale také ve sprejích na nohy a dalších deodoračních pomůckách. Zároveň působí ve výrobku jako konzervační látka, protože zabraňuje růstu hub, plísní a množení virů. Lze jej použít při oparech, na vředy, abscesy a štípnutí hmyzem.

Produkty, ve kterých Eucalyptus staigeriana najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: