Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Anethum dulce, Anethum foeniculum, Selinum foeniculum, vlašský kopr, sladký kopr, fenykl sladký, fenykl hořký, římský kopr, chlebové koření, úkrop, funcha

Fenykl obecný je dvouletá vytrvalá bylina z čeledi miříkovitých s dužnatým kořenem a až 2 metry vysokým stonkem. Má listy s blanitými stopkami a žlutými květy, plodem je podlouhlá dvounažka žlutošedé barvy. Podobá se kopru, kvete od července do září. Fenykl se vyznačuje teplou, anýzově lékořicovou vůní. Chutná příjemně svěže, lehce nasládle s náznakem kafru. Používají se mladé listy, květy, stonky a semena. Fenyklu se daří na slunných místech s dobře propustnou půdou. Tato rostlina pochází ze Středomoří, ale už zdomácněla v mnoha částech světa. Divoce rostoucí fenykl roste v jižní Evropě. Fenykl patří k nejstarším kulturním rostlinám. Jeho anýzová vůně je způsobena přítomností silice anetholu, což je jeho hlavní složka. Semena dále obsahují éterické oleje, stopové prvky, vitaminy, proteiny a sacharidy. Fenykl je využíván ve formě nálevu, odvaru a čaje. Z plodů se získává éterický olej, připravuje se z něj i tinktura. Může se podávat i dětem, ale silice mohou u citlivějších jedinců vyvolat alergickou reakci, proto by se neměl užívat dlouhodobě ve vyšších dávkách. Fenykl se nedoporučuje k užívání těhotným ženám.

Fenykl obecný používali Číňané a Indové jako chuťovou přísadu a prostředek ke zlepšení zažívání. V současné době se v Indii prodává fenyklová voda zmírňující střevní potíže u kojenců. Látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího ústrojí, čímž dochází k uvolnění křečí v oblasti žaludku a střev. Fenykl je nejjednodušším přírodním prostředkem proti plynatosti. Je účinný i v případě menších trávicích poruch a při překyselení žaludku. Má i lehký dezinfekční účinek, což pomáhá při slabších katarech žaludku a střev. K osvěžení dechu se může pít fenyklový čaj, nebo lze žvýkat celá semena. Fenykl je využíván preventivně při obezitě, neboť jeho semena navozují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu. Fenykl čistí sliznice dýchacích cest a uvolňuje hleny, má mírný močopudný účinek. Při očních zánětech lze provádět výplachy a obklady, silice vetřená do kůže ulevuje při svrabu. Již dlouhou dobu se fenykl používá v likérnictví, např. pro výrobu žaludečních likérů. Uplatňuje se i v kuchyni - přikládá se k nakládané zelenině, do chleba, pečiva apod. V oblasti kosmetiky je využívána jeho vůně. Fenyklový nálev slouží jako pleťová voda pro mastnou pleť, přidává se do vlasových vod. Silice izolované ze semen fenyklu se přidávají do zubních past a ústních vod či do mýdel a vod po holení.

Produkty, ve kterých Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: