FOS (Fructo-oligosaccharides)
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Oligofruktóza, oligofruktan
Fruktooligosacharidy jsou oligosacharidové fruktany (forma sacharidů), které se užívají hlavně jako alternativní sladidlo (vykazuje 30-50% sladivost cukru). Získávají se z modré agáve a také z ovoce a zeleniny (banány, cibule, česnek, chřest, pórek). FOS slouží jako substrát pro mikroflóru v tlustém střevě, čímž zvyšuje celkové zdraví gastrointestinálního traktu – prebiotické účinky. Byly také navrženy jako doplněk pro léčbu kvasinkových infekcí. Nicméně nadměrné užívání fruktooligosacharidů může způsobit vedlejší účinky, včetně zažívacích potíží a břišního stresu.
Fruktooligosacharidy napomáhají udržovat přirozený mikrobiom pokožky, což vede k ochraně pleti před vnějšími vlivy. FOS jsou také považovány za zdroj antioxidantů. Dále se užívají ve vlasové kosmetice, kde napomáhají lepší rozčesatelnosti vlasů a přechází jejich krepatění a lámání. O škodlivosti fruktooligosacharidů při lokální aplikaci na pleť není mnoho záznamů, ale obecně nejsou považovány za nebezpečné.