Fructan
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Fruktan
Fruktany jsou skupina sacharidů. Označují se tak ve vodě rozpustné polymery fruktózy, což jsou monosacharidy nazývané také ovocným cukrem. Přirozeně se vyskytují v agáve, chřestu, pórku, česneku, artyčoku, cibuli, pšenici, žitě a také trávě. Fruktany jsou hlavním zásobním sacharidem chladnomilných rostlin, u těch teplomilných (např. prérijní trávy) to bývá především škrob. Fruktany jsou uloženy v buněčných vakuolách v listech, stonku i v kořenech rostliny. Množství fruktanů v rostlině závisí na druhu rostliny, teplotě, množství slunečního svitu, ne/dostatku vody a živin v půdě a na zralosti rostliny.
Fruktany slouží jako zásobárna energie, ale nejen to, při krátkodobém mrznutí chrání buněčnou stěnu rostliny před poškozením. Pomáhají také při infekcích a napadení patogeny. Jsou vytvářeny při přebytku cukrů a jejich hromadění v rostlině není nijak omezeno. Fruktany mají za následek dietní opatření pro pasoucí se zvířata (hlavně koně). V lidském těle působí fruktany jako rozpustná vláknina. V kosmetice se extrahují např. z hlízy kořene yaconu. V tomto případě fruktany působí na pokožku velmi prospěšně, posilují její kožní bariéru. Mají zvlhčující, zklidňující a pečující účinky i na velmi citlivou pleť.