Fructose
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Fructose, Ovocný cukr, Levulóza, (3S,4R,5R)-1,3,4,5,6-Pentahydroxyhexan-2-one
Fruktóza je monosacharid vyskytující se zejména v ovoci (jablka, hrušky, třešně, …), dále pak v zelenině či luštěninách. Jedná se o nejsladší přirozeně se vyskytující cukr. Největší obsah fruktózy (až 40%) se nachází v medu. Využívá se místo sacharózy (tvořená glukózou a fruktózou) při výrobě potravin (jako sladké ochucovadlo), které jsou určené pro diabetiky, protože nezpůsobuje zvýšení glykemie s následným vyplavením inzulinu. Využívá se rovněž při výrobě alkoholických nápojů (ethanolové kvašení).
V kosmetickém průmyslu má fruktóza funkci bariéry, která zabraňuje ztrátě vlhkosti pokožky. Může být také považován za lokální exfoliant, protože uvolňuje odumřelé kožní buňky, nečistoty a mikroby, které ulpívají na povrchu pokožky, čímž vytváří hladkou a zářivou pokožku. U některých jedinců se může vytvořit fruktózová intolerance po požití potravin s jejím obsahem. Projevuje se nadýmáním, plynatostí, zvracením, bolestí břicha či hypoglykémií. Tito jedinci by měli uvážit, zda je pro ně vhodné používat kosmetické přípravky s obsahem fruktózy.