Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: tamarind malabarský, Malabar tamarind, Vriksha amla, Goraka
Garcinie kambodžská je keř rostoucí v jihovýchodní Asii. Plody vypadají jako malá tykvička a dorůstají do velikosti malého jablka. Používají se v tradiční ajurvédské medicíně po staletí jako ovoce a koření (zejména v Indii a Srí Lance) navozující pocit sytosti. Sladkokyselá dřeň plodů obsahuje poměrně hodně vitaminu C a vápníku. Extrakt ze slupek obsahuje velké množství kyseliny hydroxicitronové (HCA).
HCA příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů v krvi a navodí pocit sytosti už po malé porci jídla, svým působením zpomaluje tvorbu nového tělesného tuku (tělo tak začne využívat tuky jako zdroj energie), snižuje hladinu krevních lipidů v organismu a cholesterolu. Obsahuje antioxidanty a díky serotoninu působí příznivě i na psychiku. Sušené slupky plodů mají adstringentní a antiseptický účinek, proto se extrakt z nich přidává do přípravků ústní hygieny. Extrakt z garcinie dnes najdeme i v mnoha doplňcích stravy. Garcinie neovlivňuje nervový centrální systém a nemá tedy výrazné nežádoucí účinky.