Gardénie jasmínovitá (Gardenia jasminoides)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: gardénie jasmínová, Gardenia augusta, gardénie vznešená, Gardenia stenophylus, Zhizi
Gardénie jasmínovitá nebo jasmínová je stálezelený, hustý, kompaktní keř z čeledi mořenovitých (Rubiaceae). Dorůstá výšky okolo 50 cm, ale může být i vyšší. Gardénie mají tmavozelené, lesklé listy a čistě bílé květy, které se postupně zabarvují do krémova. Květy svou silnou, sladkou vůní připomínají jasmín. Kvetou od července do října. Plodem je žlutá až žluto-oranžová bobule vejcovitého tvaru. Z gardénie se používá sušený list nebo plod. Gardénie jasmínovitá původně pochází z jižní Číny a Japonska. Dá se však také pěstovat jako přenosná rostlina. Gardénie obsahuje iridoidní glykosidy, např. gardenosid, genipin, gardalosid, shanzhisid, monoterpenoidy - např. jasminodiol a dále silice, třísloviny, flavonoidy, deriváty kyseliny ursolové, chlorogenové, vanilové a chinové, pektin a cukry. Dále jsou v ní přítomny beta-sitosterol, žluté barvivo xanthofyl a jiné látky. Připravuje se z ní odvar. Nežádoucí účinky a kontraindikace nejsou v případě gardénie uváděny, avšak těhotné a kojící ženy by její užívání měly konzultovat s odborníkem.
V tradičním léčitelství se gardénie jasmínovitá používá zejména pro své antibakteriální, antioxidační a imunomodulační účinky. Působí močopudně, snižuje teplotu a zvyšuje produkci žluči. Gardénie ovlivňuje hladinu glukózy a lipidů v krvi. Také je využíváno její výrazné vůně. Gardénie obsahuje 2 složky, které mají tlumicí a uklidňující působení, jedná se v podstatě o aromatické hypnotikum. Tato rostlina rovněž podporuje aktivitu kyseliny gama-aminomáselné - GABA, která je důležitým neurotransmiterem s tlumivými účinky. To znamená, že se podílí na zklidnění nervové soustavy. Na základě vědeckých výzkumů má gardénie příznivé účinky na paměť, zvyšuje hladinu serotoninu v mozku a může se tak uplatnit např. v případě léčby úzkosti, deprese, demence, Parkinsonovy či Alzheimerovy nemoci. V TČM jsou plody gardénie pod názvem Zhizi využívány k léčbě bolestí hlavy, zánětů, horečky, otoků, krvácení a v případě hypertenze či jaterních chorob. Plody se před užitím pro zesílení působení a současně omezení nežádoucích účinků obvykle praží nebo vaří. Mohou se kombinovat i s jinými bylinami či používat jako potravinářské barvivo. Gardénii lze použít i v kosmetice, například do přírodních mýdel či éterických olejů.