Gastrodie vyvýšená (Gastrodia elata)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: tian ma
Gastrodie vyvýšená je východoasijská rostlina s centrem rozšíření v jihočínském Jün-nanu a S’-čchuanu, areál se však táhne až po severočínskou provincii Ťi-lin, dále zasahuje na severovýchodě až do Koreje, ruského Přímoří, na Sachalin a do Japonska, na jihozápadě potom až do severovýchodní Indie, Bhútánu a Nepálu. Svoji výškou obvykle dosahuje 30-100 cm, vykvétá v osmém až desátém roce života, pak celá rostlina hyne.
Gastrodie je vyhledávaná a ceněná rostlina tradiční čínské medicíny (TČM). Hlavní léčivou částí je její kořen. Používá se k léčení celé řady běžných chorob i velmi těžkých stavů, údajně včetně epilepsie či stařecké demence. Gastrodia elata dále pomáhá s léčbou bolestí hlavy, závratěmi, křečemi u dětí nebo epilepsií. Sběr v přírodě nestačil pokrývat velkou poptávku po hlízách této rostliny (říkává se jim tian ma), takže Číňané se v průběhu věků naučili tuto orchidej pěstovat, a to dokonce téměř plantážovým způsobem. Společně s vanilkou představuje tedy gastrodie jednu z mála orchidejí, kterou lze ve velkém pěstovat pro potravinářské či medicínské účely.