Gellan Gum
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Guma gellan, Gellanová guma, E418
Gellan gum je aniontový polysacharid, který přirozeně produkuje bakterie Sphingomonas elodea. Získává se fermentačním procesem, po kterém se suší a mele na jemný prášek. Původní využití této látky bylo jako náhražka želírovacího či gelujícího činidla místo agaru v různých klinických bakteriologických médiích. Následně byla gellanová guma schválena jako potravinářská přísada, kde opět měla funkci želírujícího činidla a používá se i dnes při výrobě veganských bonbónů, rostlinných mlék atd. Využití nalezne i v nepotravinářských oblastech jako je kosmetika či farmaceutický průmysl. V produktech osobní péče plní funkci zvýrazňovače textury, který má schopnost upravovat viskozitu a prodlužovat trvanlivost jednotlivých produktů. Rovněž působí jako suspendační činidlo a emulgátor, což také přispívá ke konečné formě přípravku. Přidává se do šampónů, pleťových vod, gelů, make-upu, pleťových masek apod. Nejsou záznamy o škodlivosti této látky při použití v kosmetických produktech.