Ghí

  • Skupina: Fajn
  • Další názvy: Ghee, Přepuštěné máslo

Máslo je mléčný výrobek. Průmyslově se vyrábí z kravského mléka, přesněji z pasterované smetany, která se stlouká ve válci, kde dochází k oddělování máselného zrna a podmáslí. Oddělené máselné zrno se dále hněte, až se vytvoří máslo. To obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, vodu a mléčnou sušinu (bílkoviny a laktózu). Máslo je výborný zdroj vitaminu A, dále obsahuje vitamin D, E, K a omega 3 mastné kyseliny. Tuk v másle tlumí růst patogenů a kyselina laurová v něm obsažená tuto funkci ještě umocňuje. Mělo by se však konzumovat v rozumné míře, jinak může způsobovat obezitu. Přepuštěné (přečištěné) máslo je název pro tradiční tepelnou úpravu másla používanou u nás běžně už od dob Magdaleny Dobromily Rettigové. Připravuje se pomalým přepouštěním (rozehříváním) másla v nádobě ve vroucí vodní lázni, kdy se z něj odstraňuje voda a mléčná sušina (ta klesne na dno) až zbyde čirý mléčný tuk žluté barvy, který se následně scedí. Takto upravené máslo má vyšší bod přepalovaní (200–250°C) oproti máslu běžnému (150–180°C).

Zůstává tak stabilní, konzervované, nežlukne a získává nasládlou, jemně oříškovou chuť a vůni a lze na něm dokonce i smažit. Je přirozeně bezlepkové a neobsahuje ani laktózu, takže je vhodné pro lidi s intolerancí na mléčné výrobky. Navíc touto tepelnou úpravou nedochází ke ztrátě nenasycených mastných kyselin, takže vznikne tuk, který lidské tělo zužitkuje beze zbytku. Takto přepuštěné máslo se uchovává v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě. Vydrží až několik měsíců. V Indii je přepuštěné máslo známé pod názvem ghí. Jeho úprava je stejná, ale některé zdroje uvádějí, že na rozdíl od přepuštěného másla se ghí vaří do doby, než mléčná sušina začne karamelizovat. Oproti přepuštěnému máslu má pak zlatavější barvu. V ájurvédské medicíně se ghí používá jako zdroj životní energie, který podporuje zdravé proudění všech tekutin těla a považuje se za výborný posilující prostředek nervové soustavy.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: