Glucomannan
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Amorphophallus Konjac Root Powder
Glucomannan je polysacharid s probiotickými vlastnostmi a je složen ze dvou jednoduchých cukrů glukosy a manosy. Převážně se získává z kořene rostliny Konjac (Amorphophallus rivieri) nebo orchideje. Čistá glucomannanová vlákna se používají jak v potravinách, tak i jako doplněk stravy (probiotikum, antioxidant).
V kosmetickém průmyslu je glucomannan nejčastěji využíván jako kosmetický adjuvans (podporuje distribuci a využití účinných látek v přípravku), jako zahušťovadlo a také zvyšuje stabilitu produktu a trvanlivost. Má schopnost tvořit na kůži ochrannou bariéru a tím snižovat transdermální ztrátu vody, zároveň dodává energii probiotickým kmenům, které se běžně vyskytují na pokožce a tvoří přirozený kožní mikrobiom – tím pádem pokožka vypadá zdravěji a zářivěji. Na pleť má skvělé hydratační účinky a rovněž dodává objem vlasům. Glukomannan je bezpečná složka pro přípravky péče o pleť i v potravinářství.