Gluconic Acid
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Kyselina glukonová
Gluconic Acid je karboxylová kyselina, která vzniká oxidací na prvním uhlíku glukózy. Hojně se vyskytuje v rostlinách, medu či víně a komerčně ji lze připravit procesem houbové fermentace. Také se přirozeně vyskytuje v lidském těle – je důležitým meziproduktem metabolismu sacharidů. Kyselina glukonová a její deriváty mohou být použity ve farmaceutických, kosmetických a potravinářských produktech jako přísady nebo pufrovací soli (udržují stálou hodnotu pH). Má antiseptické a chelatační vlastnosti (tvoří komplexy s kovovými ionty a tím ovlivňuje stabilitu nebo vzhled kosmetického produktu). V kosmetice a produktech pro osobní péči lze kyselinu glukonovou a její deriváty nalézt v ústních vodách, koupelových či čistících produktech nebo v přípravcích péče o pleť a šamponech. Také je využívána v parfémech a aromatických produktech. Není známo, že by kyselina glukonová vyvolávala alergie či jiné potíže.