Gluconolactone

Gluconolactone je přirozeně se vyskytující poly-hydroxykyselina (PHA). Má podobu jemného krystalického prášku rozpustného ve vodě, který má bílou barvu a je téměř bez zápachu. Tato látka nemá škodlivé účinky na lidské zdraví ani nijak neohrožuje životní prostředí. Gluconolactone se využívá jako přísada do kosmetiky, a to kvůli svým antioxidačním účinkům. Zachytává volné radikály, čímž chrání pleť před nadměrnou tvorbou vrásek apod. Dále pleť změkčuje, podporuje její hydrataci a pomáhá vyrovnávat její pH. Navíc uvolňuje ucpané póry a má také účinky podobné AHA kyselinám - působí jako peeling. Vzhledem k tomu, že gluconolactone pokožku nijak nedráždí, je vhodný i pro citlivou pleť. Najdeme ho ve složení zubních past, ústních vod, pečující pleťové kosmetiky, šamponů či koupelových produktů.

S glukonolaktonem se můžeme setkat také v potravinách. V mnoha potravinách se vyskytuje zcela přirozeně, protože vzniká přeměnou cukrů. Uměle vyrobený glukonolakton se používá jako antioxidant a zabraňuje růstu některých mikroorganismů. Působí proti srážení hořčíku a vápníku, proti zákalu ve vínu, ovocných sirupech apod. Přidává se také do sladkých těst, kde plní funkci kypřicí látky a využívá se při výrobě tofu a jogurtů. Glukonolakton nemá v tomto případě negativní účinky na lidské zdraví, pouze při nadměrné konzumaci (nad 200 gramů denně) působí jako projímadlo.

Produkty, ve kterých Gluconolactone najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: