Glutamine

  • Skupina: Fajn
  • Další názvy: L-glutamin, (2S)-2,5-diamino-5-oxopentanová kyselina, (2S)-2-amino-4-karbamoylbutanová kyselina

Glutamine je nejhojněji se vyskytující aminokyselina v lidském těle (zejména v kosterním svalstvu) a řadí se mezi podmíněně esenciální aminokyseliny, což znamená, že si ho naše tělo v malém množství zvládá vyrobit samo, ale i přesto je vhodné jej přijímat v potravě. Přirozenými zdroji jsou hovězí maso, kuřecí maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, pšenice, zelí, řepa, fazole, špenát a petržel. Průmyslově se získává bakteriální fermentací. Glutamine plní v těle mnoho funkcí, mezi které patří například: syntéza svalových bílkovin, odbourávání amoniaku z těla, podpora funkce střev a trávící soustavy, zlepšování funkce imunitního systému a další. V minulosti se užíval zejména na popáleniny a v dnešní době je to oblíbený doplněk stravy pro sportovce, zejména kulturisty. Glutamine je tělem nejvíce spotřebováván při stresových situacích, jako je nemoc, zranění či při náročném cvičení. 

I v kosmetickém odvětví je tato látka hojně využívána. Vytváří hladkou, zářivou a zdravě vypadající pleť. Rovněž podporuje tvorbu kolagenu v pokožce, což pleti dodává mladistvější vzhled a zpomaluje procesy stárnutí. Dále má schopnost obnovit přirozený tón pokožky a vyhladit její strukturu, také pomáhá zesvětlit pokožku a redukovat tmavé skvrny. Glutamine má i antioxidační a protizánětlivé účinky. Vzhledem k tomu, že se glutamin vyskytuje přirozeně v těle, nejsou známy žádné nežádoucí vedlejší účinky této složky.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: