Glycerin

  • Skupina: Deriváty přírodních látek
  • Další názvy: Glycerin (vegetable) / Glycerin (zahušťovadlo) / Organic Glycerin / Rostlinný glycerin / Glycerol

Glycerin je čirá tekutina bez zápachu, rozpustná ve vodě a patří mezi nejpoužívanější složky v kosmetickém průmyslu. V přírodní kosmetice najdeme převážně jen rostlinný glycerin (existuje ovšem i živočišný nebo syntetický). Přirozeně se vyskytuje ve všech olejích a tucích (i v lidském těle). Při kontaktu s pokožkou se tedy nechová jako cizí látka, nedráždí ji a nezpůsobuje alergie.

Hlavní funkcí glycerinu je jeho vysoká hygroskopie (váže na sebe vlhkost) a pomáhá dalším látkám v kosmetických přípravcích, aby se co nejrychleji vstřebaly do pokožky. Tu pak zjemňuje, zvláčňuje a v nižší koncentraci (do 10%) jí pomáhá udržet si vlastní hydrataci. Díky vysoké absorpci vody může při vyšší koncentraci (40% a více) pokožku vysušit tím, že z hlubších vrstev kůže vytáhne vodu na svrchní část a ta pak ztrácí svojí přirozenou hydrataci.

Produkty, ve kterých Glycerin najdete: