Guar gum

Guarová guma je polysacharid. Vyrábí se loupáním a mletím semen, guarových bobů, rostliny Cyamopsis tetragonoloba. Jedná se o sacharid dobře rozpustný ve vodě. Tato rozpustná vláknina ve vodě tvoří silně viskózní roztok. Vlákniny jsou látky, které procházejí trávicím traktem v nezměněné podobě. Ačkoliv se nevstřebávají ani nijak dále nemění, významně ovlivňují zdravotní stav. Guarová guma zpomaluje vyprazdňování žaludku, omezuje vstřebávání cukrů z potravy, a tím zvyšuje i pocit sytosti. Brání také vstřebávání cholesterolu a tuků ze střeva. Je tak vhodným podpůrným prostředkem k léčbě obezity, cukrovky a zvýšené hladiny cholesterolu. V potravinářském průmyslu se používá jako zahušťovadlo, známé pod označením E412. Najdeme ji v mléčných výrobcích (jogurt, kefír apod.), v pečivu, kde zvyšuje objem těsta, ale také v různých zálivkách a omáčkách.

Je považována za přijatelnou formu náhražky želatiny (guarová guma je veganská). V kosmetice se používá jako zahušťovadlo a emulgátor kosmetických přípravků. Jelikož má až 8x silnější účinek než kukuřičný škrob ve vodě, stačí ji použít jen velmi malé množství, aby zvýšila viskozitu kosmetického přípravku. Oproti jiným zahušťovadlům guarová guma nepotřebuje zahřátí ke zhuštění vodného roztoku. V kosmetických přípravcích působí také jako stabilizátor, kde zabraňuje usazování pevných částic v produktech. Používá se např. v mýdlech, kde pomáhá dosáhnout lepších emulzí. Funguje také jako bělicí činidlo.

Produkty, ve kterých Guar gum najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: