Haematococcus pluvialis
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Sphaerella pluvialis, H. lacustris, astaxanthin, astaxanthine, microalgae, micro-algue, ovoester
Haematococcus pluvialis je jednobuněčná sladkovodní řasa z čeledi Haematococcaceae, která má zelenou až načervenalou barvu. Je velmi odolná, dokáže vzdorovat nepříznivým podnebným podmínkám. Nejčastěji se vyskytuje na mělčinách ve sladkých vodách, ve skalních prohlubních, mokřadech, ale i v příkopech u silnic či železnic, na sídlištích a v ptačích koupalištích. Ovšem může vyrůst i na skalách při mořských pobřežích na rozhraní mezi sladkou a slanou vodou. Daří se jí v teplejších podmínkách. Tato řasa je rozšířena v Africe, Asii, Evropě, Austrálii, ale i v Severní a Jižní Americe. Obsahuje hlavně přírodní barvivo astaxanthin, jenž patří ke karotenoidům. Přírodní astaxanthin je bezpečný pro lidi i zvířata. Je však nutné dodržovat doporučené dávkování. Případné vedlejší účinky, například snížení krevního tlaku nebo hladiny vápníku, při nadměrné konzumaci rychle ustupují. Těhotné a kojící ženy by měly užívání astaxanthinu konzultovat s lékařem.
Haematococcus pluvialis má díky obsaženému astaxanthinu významné antioxidační vlastnosti. Tento červený pigment nachází své využití především v oblasti potravinářského průmyslu. Bylo prokázáno, že astaxanthin ochraňuje buněčné membrány ve všech částech těla a kůži před působením UV záření, čímž brání předčasnému stárnutí. Zlepšuje pružnost kůže u žen okolo 40. roku věku. Příznivě působí při zažívacích problémech, způsobených např. Helicobacterem pylori. Eliminuje růst této bakterie, podporuje funkci T-lymfocytů, bílých krvinek, jež jsou součástí imunitního systému a napomáhá lepšímu hojení žaludeční sliznice. Je též dobrou prevencí před záněty žaludku, chrání před Parkinsonovou nemocí, mozkovou mrtvicí a kardiovaskulárními onemocněními. Astaxanthin má výrazné imunomodulační účinky, zvyšuje imunitu a eliminuje nádorové bujení různých druhů rakoviny. Pozitivně ovlivňuje krvetvorbu a metabolismus lipidů, předchází ateroskleróze, zvyšuje "dobrý" HDL cholesterol. V kombinaci s kyselinou listovou a červenou fermentovanou rýží celkově snižuje cholesterol, "špatný" LDL i hladinu triglyceridů. Pomáhá při zrakových potížích, snižuje bolesti kloubů, návaly horka a kolísání nálady při menopauze. Posiluje svaly, zvyšuje výkonnost a vytrvalost, je účinný u revmatoidní artritidy. Astaxanthin redukuje vrásky, hydratuje a napomáhá udržení zdravého vzhledu pokožky.