Harpagophytum procumbens

Harpagofyt ležatý je rostlina z čeledi sezamovitých řadící se mezi sukulenty a pochází z jižní Afriky. Je drobného vzrůstu a vytváří výhonky, které se plazí po zemi. Má jednoduché laločnaté listy, asi čtyři centimetry vysoké. Kvete převážně v létě, avšak na jižní polokouli se může svými kvítky chlubit od listopadu do dubna. Ty jsou menší, mají trubkovitý tvar a tmavě růžovou, případně světle fialovou barvou. Občas se můžete u harpagofytu setkat i s květy bílými. Rostlina dává plody, které dozrávají v lednu a mohou být až 15 centimetrů dlouhé. V jejich vnitřku pak najdeme semena tmavě hnědé až černé barvy. Právě díky tvaru svých plodů si harpagofyt vysloužil přezdívku čertův dráp.

V lidovém léčitelství se již po staletí využívají hlavně kořeny harpagofytu, protože z celé rostliny obsahují nejvíce účinných látek. Kořenům se připisují protizánětlivé účinky, jichž se využívá například v případě revmatu nebo artritidy. Jemně rozemletý prášek se osvědčil jako prostředek proti horečce a bolestem kloubů, potížích se žlučníkem nebo močových měchýřem. Napomáhá správné činnosti trávicího ústrojí, přispívá ke zmírňování bolestí a podporuje hojení. Sportovci harpagofyt využijí na namožené svaly i bolavé klouby. Z čertova drápu se vyrábějí například kapsle pro vnitřní užívání. Měly by se mu ale vyhýbat těhotné a kojící ženy, opatrní by měli být diabetici, protože harpagofyt napomáhá snižovat krevní cukr.

Produkty, ve kterých Harpagophytum procumbens najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: