Himalayan Salt
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Himalájská sůl
Himalájská sůl je kamenná sůl, která se těží v oblasti Paňdžáb v Pákistánu. Sůl má často narůžovělý odstín, díky stopovým minerálům. Primárně se používá jako potravinářská přísada, která nahrazuje rafinovanou stolní sůl. Z nutričního hlediska je himalájská sůl podobná běžné kuchyňské soli. Využití najde ale také v oblasti lázeňských procedur, jako plnidlo do dekorativních lamp či jako koupelová sůl. Často se himalájská sůl propaguje jako zdravější forma „běžné“ kuchyňské soli, nicméně neexistují žádné důkazy, že by tomu tak skutečně bylo. Někteří říkají, že solné lampy pomáhají čistit vzduch nebo že mohou detoxikovat tělo od těžkých minerálů nebo dokonce zvýšit libido.
V kosmetickém průmyslu se himalájská sůl může používat jako přírodní exfoliátor, který odstraňuje odumřelé kožní buňky. Stejně tak má schopnost uvolňovat lupy z pokožky hlavy. Pravidelná exfoliace pokožky hlavy také pomáhá stimulovat krevní oběh a podporuje zdravější a silnější růst vlasů. Pokud se přidá do koupele, tak by měla povzbuzovat krevní oběh a potenciálně zklidňuje ekzémy a lupénku. Himalájská sůl s sebou nese stejná rizika jako jakýkoli jiný typ sodíku v potravě. Příliš mnoho sodíku z jakéhokoli zdroje může vést k vysokému krevnímu tlaku.