Hořká okurka (Momordica charantia)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: momordika, tykvor hořký, hořká dýně, ku-gua, karela, bitter melon, bitter apple, bitter gourd
Hořká okurka je plazivá tropická rostlina z čeledi tykvovitých( Cucurbitaceae) s výhony dlouhými až 5 m. Má větvené úponky, listy dlanitě 5-7 laločné a žluté květy se zřetelnými žilkami. Její plody jsou dlouhé 5-25 cm, mají svraštělý povrch, nezralé jsou zelené a zralé žluté pak samy pukají. Mají hořkou, ale svěží chuť. Plody obsahují hnědá nebo šedá semena. Momordika byla zavlečena téměř do všech tropických oblastí. Roste v Indii, Číně i dalších zemích jižní a jihovýchodní Asie, ale též v Africe a Jižní Americe. Mezi hlavní účinné látky patří saponiny např. karavilosid, momordikosid, kyselina α-eleostearová, dále peptidy, např.α-momorcharin, polypeptid tzv. p-inzulin či vysoké množství triterpenoidů, např. kukurbitacin. Plody jsou významným zdrojem askorbigenu, tj. vázané formy kyseliny askorbové. Momordika dále obsahuje bílkoviny, steroidní saponiny, např. charantin, alkaloid vicin, některé volné aminokyseliny, kyselinu glutamovou, asparagovou, γ-aminomáselnou, threonin, serin, alanin aj. Z momordiky se dá připravit čaj. Přípravky s obsahem momordiky by neměly užívat těhotné ženy a jedinci užívající projímadla nebo diuretika, neboť by jim mohla výrazně klesnout hladina draslíku.
Momordika hořká se zpracovává podobně jako dýně, připravuje se ve formě polévky nebo vařených příloh. Sušené plátky se povaří či se přidávají do právě zalitého čaje. Plody momordiky se dají konzumovat v nezralé i zralé, čerstvé i sušené formě. K léčebným účelům se využívá tradičně při diabetu. Snižuje hladinu krevního cukru a zvyšuje účinek inzulinu. Působí příznivě i v případě obezity, zabraňuje ukládání tuků. K léčebným účelům slouží hlavně její plody, ale též semena a listy. Má antioxidační působení, pomáhá při jaterních a žlučníkových onemocněních a jako prevence před nádorovými chorobami, zejména při rakovině tlustého střeva a konečníku. Momordika též snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, doporučuje se na podporu lepšího trávení, při žaludečních vředech a Helicobacteru pylori. Některé obsahové látky v momordice zastavují růst bakterií Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli aj. V lidovém léčitelství se usušené plody zbavené slupek používaly jako poměrně silné projímadlo. Hořká okurka má protizánětlivé a antibiotické vlastnosti, posiluje imunitu, semena působí proti parazitům. Odvar z plodů či drcených semen slouží jako prostředek proti kašli a horečce, zabírá u dermatóz. Momordika má též antivirové účinky. Je využívána např. při spalničkách či horečnatých onemocněních. Doporučuje se i při malárii, zánětech, vaginálních výtocích, problémech s menstruací, při kolikách a působí jako afrodiziakum. Napomáhá lepšímu hojení boláků a zanícených ran.