hovězí maso
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Beef
Hovězí maso je maso získávané z tura domácího. Tento druh, velmi často používaného masa, má charakteristickou cihlově červenou barvu, na kterou má vliv stáří zvířete, pohlaví, hmotnost, plemeno a další aspekty. Odstín se liší také podle toho, z jaké části těla maso pochází. Typická chuť a aroma masa je ovlivněna přítomností těkavých mastných kyselin, které se zvyšují se stářím zvířete. Největšími producenty hovězího masa ve světě jsou USA, Brazílie a Čína. V Evropě jsou nejdůležitějšími producenty Francie, Německo a Itálie. Pro produkci hovězího masa se využívají specializovaná masná plemena. Konzumují se mnohé části tura domácího, přičemž každá část nese svůj název a je vhodná pro určitý typ úpravy dle receptů.
Hovězí maso je bohaté na proteiny a minerály jako je železo, selen a zinek. Obsahuje také některé vitaminy ze skupiny B komplexu. V hovězím mase se nachází rovněž další bioaktivní látky a antioxidanty – například kreatin, taurin, glutathion a v neposlední řadě choelsterol. Při střídmé konzumaci může zlepšit růst svalů a předcházet vzniku anémie. Naopak nadměrná konzumace tohoto druhu masa může být spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob a rakoviny.